دات نت نیوک

 

 

رنگ در بسته بندی یک محصول می تواند نقش مهمی را ایفا کند. در ابتدای یک محصول جدید می توان از رنگ بعنوان قسمتی از هویت یک محصول استفاده کرد. پس از گذشت زمان رنگ بصورت روتین و تکرار پذیر در تولید ملزومات بسته بندی آن محصول استفاده می شود. رنگ بدین وسیهل توسط مصرف کننده شناخته شده، بصورتیکه بلافاصله با دیدن رنگ بسته بندی محصول، محصول را بخاطر می آورد. یکی از مثالهای بارز استفاده از رنگ جهت شناساندن و متمایز کردن یک مارک یا یک محصول از محصولات دیگر مشابه آن محصول در بازار است ( استفاده از رنگ قرمز توسط شرکت نوشابه سازی Coca Cola) این شرکت حتی شرکت pepsi را مجبور به استفاده از رنگ آبی نمود تا تفاوت را بین محصول خود و محصول کوکاکولا ایجاد نماید و مصرف کننده را با دیدن رنگ قرمز لیبل بطری خود به یاد طعم کوکاکولا بیاندازد.

از رنگ می توان در یک سری محصول، برای مثال یک ست (سری) حاوی انواع شامپوهای یک شرکت با خواص مختلف، انواع نرم کننده موی سر آن شرکت و ... جهت جلوه دادن به اهمیت یک نوع محصول نسبت به نوع دیگر و یا مرتبط کردن یک نوع محصول خاص با رنگ بسته بندی آن جهت تشخیص آن محصول در سری حاوی آن محصولات توسط مصرف کننده استفاده نمود. (جین پال فی ور، ش 68، 1384، ص 7)

رنگ اولین چیزی است که یک بیننده از یک بسته بندی درک می کند. رنگ، قبل از شکل و گرافیک یا متن نوشته آخرین ویژگی های محصول هستند. که شناسایی می شوند. بدین طریق، رنگ یکی از مهمترین عوامل انگیزشی در تصمیم گیری خرید است. رنگ برانگیزاننده نوعی واکنش حسی در بیننده است. رنگ با حالات، احساسات، مکان ها و اشیاء مرتبط است. گواه این که رنگ را با احساسات و عواطف مرتبط می دانیم استفاده از آن برای توصیف حالات احساسی خاص است. ما می گوییم فلانی از خجالت سرخ شد یا از عصبانیت کبود شد و یا اینکه رو سفید است. این ها نشاندهنده بیان احساسات و حالات با استفاده از رنگ ها است.

رنگ ها دارای وزن، اندازه و حرکت هستند. عموماً، نوارهایی به رنگ روشن از نوارهای هم اندازه تیر رنگ بزرگتر به نظر می رسند. یک دایره زرد رنگ به نظر می رسد که دارای حرکت است و یا به سمت خارج دارای تابش و درخشش است، در حالی که یک دایره آبی رنگ حرکت به سمت داخل را به ذهن القا می کند.

برای بررسی و شناسایی اختلافات حسی از دیدن یک کالای خاص تنها بر حسب تفاوت رنگی آن، از گروه های مختلف جامعه درخواست شد تا به سوالاتی در مورد یک نوع شیرینی خاص پاسخ دهند. شیرینی ها همگی یکسان بودند، تنها تفاوت آنها رنگ بسته بندی آنها بود. نتایج این بررسی نشان داد رنگ بسته بندی تأثیر قابل توجهی در احساس، از طعم و چاشنی های یک خوراکی دارد.

 

رنگ زمینه بسته بندی

سایه قرمز

سایه زرد

چاشنی بسیار زیاد

چاشنی کمی زیاد

چاشنی مناسب

چاشنی کمی کمتر از کافی

چاشنی بسیار کم

نامطمئن

13%

11%

66%

5%

3%

2%

2%

7%

50%

23%

18%

0%

 

(ماهنامه بسته بندی- شماره 63)

هرچند گاهی رنگ هایی مد می شوند و رنگ های دیگری از مد خارج می شوند، ولی رنگ های خاصی هستند که همواره به نظر می رسد بر بازار تسلط دارند. بررسی کالاهای یک سوپر مارکت تسلط رنگ قرمز، قهوه ای و آبی و تقریباً نبود کامل ارغوانی را نشان می دهد.

قواعد کلی بسیار اندکی در تصمیم گیری در خصوص انتخاب رنگ برای یک بسته بندی وجود دارد. برای هر قاعده اعلام شده برای انتخاب رنگ، می توان یک بسته بندی را یافت که مغایر با این قاعده می باشد و در عین حال موفق نیز هست. تنها می توان گفت که رنگ ها باید چنان انتخاب شوند که شخصیت طراحی بسته بندی و احساس مخاطب هدف را نشان دهند. (سورکا، ش 63، 1383، ص 9)

رنگ، یک زبان روان شناختی است که درباره حالت ها و معادنی نمادین صحبت می کند. (ولز، 1383، ص 5)

برای ایجاد یک طرح خوب باید استفاده مناسبی از رنگ ها داشته باشیم تا جلوه بصی طرح زیاد شده و رغبت مصرف کننده و تحریک و کشش برای خرید در وی افزایش یابد. قدرت کشش و جذب نگاه افراد در مورد رنگ های مختلف متفاوت است و این کشش از شدید به ضعیف برای رنگ های مختلف عبارتست از نارنجی، قرمز  مایل به نارنجی، زرد مایل به نارنجی، قرمز، آبی سیاه، سبز، زرد، بنفش و خاکستری

علاوه بر این در زمینه رنگها اصطلاحات ذیل مطرح است:

رنگ های سرد:

اصطلاحاً به رنگ هایی اطلاق می شود که تداعی سرما می کنند نظیر رنگ های آبی، سبز و رنگ های بین آنها و استفاده از آنها در طرح بسته بندی محصولاتی که جنبه رفع عطش و تشنگی دارند نظیر نوشابه ها و بستنی توصیه می شود.

رنگ های گرم:

اصطلاحاً به رنگ هایی اطلاق می شود که تداعی گرما می کنند نظیر رنگ های زرد، نارنجی، قرمز، صورتی، ارغوانی ... استفاده از این رنگ ها در طرح بسته بندی مواد غذائی انرژی زا نظیر انواع شکلات ها و مواد غذائی ویژه کودکان توصیه می شود.

رنگ های خنثی:

نظیر رنگ بنفش که از ترکیب دو رنگ گرم و سرد قرمز و آبی تشکیل شده است.

لطور کلی به لحاظ روانشناختی می توان گفت کودکان رنگ های زنده و شاد را دوست دارند لیکن بزرگسالان رنگ های ترکیبی را ترجیح می دهند.

با استفاده از رنگ ها در طراحی بسته ما قادریم ویژگی های خاصی به بسته بدهیم مثلا استفاده از رنگ های روشن در طرح بسته را بزرگتر و استفاده از رنگ های تیره آن را کوچکتر نشان می دهد. رنگ های مورد استفاده در طرح اگر به صورت نوارهای افقی باشند بسته را کوتاهتر و اگر بصورت نوارهای عمودی باشند بسته را بلندتر و باریک تر جلوه می دهند. علاوه بر این با استفاده از رنگ ها در طرح قادریم مواردی نظیر تداعی طعم های مختلف بوها و ... را داشته باشیم نظیر:

  • طعم ترشی با استفاده از رنگ های سبز کاهوئی، سبز معمولی و زرد مایل به سبز
  • طعم شیرین با استفاده از رنگ های قرمز آلبالوئی، صورتی، نارنجی
  • طعم تلخ با استفاده از رنگ های قهوه ای، سبز زیتونی و آبی تیره
  • طعم شور با استفاده از رنگ های خاکستری ،آبی آسمانی
  • بوهای نامطبوع و سنگینی بسته با استفاده از رنگ های تیره و بوهای مطبوع و سبکی بسته با استفاده از رنگ های روشن و ملایم

گفتیم که در بسته بندی مواد غذائی از رنگ ها با توجه به خواص آنها استفاده می گردد. مهمترین ویژگی رنگ ها عبارتست از:

رنگ آبی:

این رنگ حالت پاکی، خلوص، نوعی آرامش را تداعی کرده و در کنار رنگ سفید القاء کننده پاک بودن و بهداشت را می نماید و به همین دلیل در مواد غذایی که جنبه بهداشت آنها حائض اهمیت است نظیر شیر و فرآورده های لبنی، بستنی و مواد غذایی منجمد کاربرد گسترده ای دارد.

رنگ قرمز:

رنگی است شاد گرم که کار، کوشش و هیجان را القاء می کند طول موج این رنگ سریع به چشم می خورد بنابراین کاربرد آن در عناوین کالاها توصیه می گردد به علت گرم و شاد بودن رنگ در محصولات غذائی مخصوص کودکان بویژه بسته بندی انواع شکلات کاربرد زیادی دارد.

رنگ زرد:

این رنگ بویژه رنگ زرد نارنجی نگاه را خیلی سریع به سوی خود می کشد جزء رنگ های گرم و شاد می باشد و در محصولات غذایی مخصوص کودکان بویژه انواع شکلات و بیسکویت، کاربرد زیادی دارد استفاده از رنگ زرد طلایی جنبه فانتزی بودن و تجمل محصول را افزایش می دهد به همین دلیل در بسته بندی شکلات ها گرانقیمت از این رنگ زیاد استفاده می گردد.

رنگ سبز

رنگ سبز از ترکیب رنگ زرد و آبی تهیه می شود این رنگ نشانه امید، حیات زندگی است و در بسته بندی بذور مختلف از این رنگ استفاده زیادی می شود.

رنگ بنفش

از ترکیب رنگهای قرمز و آبی بدست می آید این رنگ حالتی جادوئی و سحرانگیز داشته و مورد توجه سالمندان است البته کودکان نیز به این رنگ علاقه نشان می دهد.

رنگ نارنجی:

از ترکیب رنگ های زرد و قرمز بوجود می آید خود را به چشم تحمیل می کند رنگی گرم و پرتحرک است از ویژگی های رنگ نارنجی ایجاد نوعی اشتهای کاذب می باشدو در بسته بندی محصولات مخصوص کودکان بویژه انواع شکلات کاربرد گسترده ای دارد.

رنگ سفید

این رنگ احساس پاکی شادی، زنده بودن را تداعی می کندو کاربرد گسترده ای در بسته بندی محصولات لبنی و محصولات ویژه کودکان دارد.

رنگ سیاه

رنگ سیاه نشانه متانت، گوشه گیری و غم است. اگر به عنوان زمینه استفاده شود درخشندگی رنگ های دیگر را بیشتر می کند بویژه رنگ زرد روی زمینه سیاه بیشترین درخشندگی را دارد از رنگ سیاه برای عناوین کالا نیز استفاده می شود.

رنگ خاکستری

از ترکیب رنگ های سفید و سیاه حاصل می شود افزودن مقداری رنگ های دیگر نظیر نارنجی، زرد به آن خاکستری الوان بدست می آید، خاکستری رنگی بی تفاوت بوده و بعنوان زمینه کاربرد زیادی در طراحی و بسته بندی مواد غذایی دارد.

بطور کلی باید گفت علاوه بر تجربه طراح و قدرت ابتکار و خلاقیت او عواملی نظیر رعایت مناسب رنگ ها ترکیب و نحوه قرار گرفتن رنگ ها کنار یکدیگر و نوع طراحی خطوط و مقدار هر رنگ از عوامل مهمی هستند که در موفقیت طرح یک بسته بندی نقش بسزائی دارند. (صداقت، 1375، ص 23-26)
 

امتیاز به مقاله :