دات نت نیوک

 

 

بدرفتاري كاغذ و مقوا، در اثر رفتارهاي ماست!

 

خيلي از چاپكاران از بدقلقي كاغذ و مقوا در هنگام چاپ شکایت می کنند

در شروع هر چاپ، ممكن است با مشکلاتی مواجه شويم که باعث طولاني شدن مدت زمان کار چاپ مي‌شود. تلاش‌هاي زيادي از طرف سازندگان ماشين‌آلات چاپ انجام گرفته تا اين زمان به حداقل برسد؛ تا جايي که انتخاب های مختلفي را با توجه به درخواست مشتري به ماشين‌آلات اضافه مي‌کنند. اگر بخواهيم به نمونه‌اي از آنها اشاره کنيم، می‌توانیم پليت‌بند اتوماتيک، تنظيم اتوماتيک شيرهاي مرکب، تعویض رول بدون توقف ماشین و... را برشماريم.

اگر در مورد كاغذ يا مقوايي که قرار است چاپ شود صحبت کنيم، بايد داراي شرايط و ويژگي‌هاي خاص خود باشد تا در سرعت چاپ تاثير منفي نگذارد. نمي‌توان هر کاغذ يا مقوايي را وارد دستگاه چاپ کرد. از جمله رايج‌ترين اشكالات كاغذ و مقوا مي‌توان به چند مورد زير اشاره كرد:

- الکتريسيته ساکن اغلب در محيط‌هايي که داراي هواي خشک و گرم هستند، ايجاد مي‌شود. به‌طور معمول در قسمت تغذيه دستگاه، وسيله‌اي به نام جرقه‌گير يا ionizeبه معني يوني کردن- که بعضي كارگران چاپخانه‌ها به آن گاز گير هم مي‌گويند- تعبيه مي‌کنند.

تا قبل از اين‌که کاغذ وارد برج چاپ شود، جريان الکتريسيته آن را خنثي می‌کند. اگر قسمت تغذيه، چنین تجهیزاتی نداشته باشد، با زياد كردن دور نورد آب تا حدودي اشکال برطرف مي‌شود. ما در کاغذهاي خود کپي (كاربن‌لس) اين اشکال را بيشتر مي‌بينيم اما اضافه کنم بهتر است هر قدر مي‌توانيم از آب کمتري استفاده کنيم تا کيفيت چاپ بالا رود و در مراحل پس از چاپ به مشکلي بر نخوريم.

اما در هواي مرطوب، الکتريسيته ساکن تقريبا در هواي محيط مبادله شده و اثر خود را کمتر نشان مي‌دهد، به همين منظور به طور معمول رطوبت نسبي چاپخانه را بين 40 تا 50 درصد در نظر مي‌گيرند. در صورت کم بودن رطوبت محيط بهتر است از سيستم رطوبت‌ساز استفاده کنيم. البته رطوبت بيش از حد هم باعث تغيير ابعاد کاغذ و مقوا مي‌شود و همچنين اگر فشار سيلندر مناسب نباشد، اندازه کاغذ و مقوا به هم مي‌خورد. براي کنترل فشار مناسب، قبل از تغذيه، باید ضخامت کاغذ و مقوا با ميکرومتر اندازه‌گيري شود. اندازه‌گيري دقيق از له‌شدن کاغذ و مقوا و کنده‌شدن لايه رويي آن و همچنين مشکلات ديگر (مانند له‌شدن ترام‌ها و خراب شدن زير‌سازي لاستيک) جلو‌گيري مي‌کند.

- پرزدهي کاغذ و مقوا هم وقت زيادي را براي تميز کردن لاستيك مي‌گيرد. پرزدهي کاغذ و مقوا مي‌تواند در نتيجه برش كاغذ، قبل از چاپ باشد. به خاطر کند بودن تيغه برش که تيغه مربوطه را بايد به موقع عوض کنيم و يا ممكن است جنس کاغذ و مقوا مرغوب نباشد. اين پرزدهي تاثير مستقيمي بر چاپ دارد و جزو مواردي است که مشتري روي آن دست مي‌گذارد. با توجه به حساسيت کار ممکن است يک بار ورق‌ها را بدون چاپ به ماشين تغذيه كنند که تا حدودي پرز آنها گرفته شود و يا اين‌که خود دستگاه داراي سيستم پرزگير باشد.

 

- حجم مرکب بالا و يا سرعت خشک شدن و از طرفي خود کاغذ و يا مقوا تا حدودي در پشت‌زدگي کار نقش بسزايي دارد، با اين تفاوت که ما در کاغذ تحرير با ضريب نفوذ مرکب بيشتر نسبت به کاغذ و مقواي گلاسه روبرو هستيم که با دستگاه دنسيتومتر مي‌توان ضخامت مرکب را اندازه‌گيري کرد، در صورتي که با سطح بيشتري از مرکب مواجه باشيم از خشک کن استفاده مي‌کنيم ممکن است کار پشت و رو باشد و با مشکلات زيادي روبرو شويم، به خصوص در کاغذ و مقواي گلاسه. از طرفي چسبندگي زياد مرکب هم باعث خارج شدن ورق چاپي از پنجه سيلندر چاپ و يا جداشدن الياف ورق چاپي و چسبيدن آن به لاستيک چاپ مي‌شود. ( لايه رويي کاغذ کنده مي‌شود). در بين مرکب‌ها، مركب مشكي (Black) داراي بيشترين مقدار چسبندگي و بعد از آن به ترتيب آبي (Cyan)، قرمز (Magenta) و زرد (yellow) است. به‌طور معمول در روزهايي که هوا سرد است، اين اشکال زياد به چشم مي‌خورد. با اضافه کردن يک مقدار ضد چسب، اين اشکال بر طرف مي‌شود، ولي بهتر است دما و رطوبت محيط را در يک اندازه ثابت نگه داریم.

 

اشكالات مربوط به اثر مركب و آب روي كاغذ، موارد متنوعي را شامل مي‌شود كه در اينجا تنها به يكي از آنها اشاره شد.

امتیاز به مقاله :
  • تاریخ : 16 اردیبهشت 1396
  • زمان : 17:27
  • دسته بندی : چاپ
  • بازدید : 8368
  • امتیاز : Article Rating