دات نت نیوک

 

مراحل تولید ورق کارتن، کارتن سازی ،کاغذ

کارتن های مصرف شده و غیر قابل استفاده توسط عوامل شهرداری از سطح شهر و مغازه ها جمع آوری می شود و به کارگاه های پرس ضایعات انتقال داده می شود.

پس از جمع آوری ضایعات کارتن در کارگاههای پرس کارتن با مقداری آب مرطوب شده و داخل دستگاه پرس فشرده و به شکل مکعب مستطیل در می آیند. حتما شما نیز کارتن های پرس شده را که معمولا توسط تریلرهای کفی در حال حمل هستند را مشاهده کرده اید که به سمت کارخانه های بازیافت کاغذسازی برده می شوند.

در این کارگاه ها ابتدا مقداری مرطوب به کارتن می زنند و بعد پرس می نمایند تا ضمن حالت گیری بهتر بهم فشرده شوند تا فضای کمتری اشغال نمایند و از نظر هزینه های حمل مقرون به صرف باشد.

در واقع کاغذسازی ها 2 نوع هستند:

  1. کارخانه های کاغذسازی که دارای امکاناتی هستند که می توانند مواد اولیه و خمیر کاغذ را مستقیما از چوب تهیه نمایند و کاغذ تولیدی آنها دارای استحکام و کیفیت بسیار خوبی است. به این ورق کرافت می گویند. ورق کرافت به دلیل استفاده از چوب در مواد اولیه به این اسم نامیده می شود. و نیز کاغذهای فلوتینگ تولید شده در این کارخانه ها بسیار مستحکم و قوی می باشد.
  2. کارخانه های بازیافت کارتن و تولید کاغذ از ضایعات کارتن:

که دارای 2 بخش کلی هستند:

  1. واحد تولید خمیر از ضایعات کارتن
  2. خط تولید یا ماشین کاغذ

در واحد تولید خمیر ابتدا آخال یا ضایعات کارتن به وسیله نوار نقاله وارد مخزن هیدروپالپر می گردد و روی این نوار نقاله وارد مخزن هیدروپالپر می گردد و روی این نوار نقاله نیز مقداری از ناخالصی ها در این مرحله نیز مقداری از خمیر جدا شود.

محصول به عمل آمده در هیدروپالپرها وارد مرحله جدیدی به نام توربوسپراتور می شود. این ماشین که با دور بالایی می چرخد تا الیاف کارتن که در مرحله قبلی هنوز بهم پیوسته اند از هم جدا شده و با استفاده از نیروی گریز از مرکز اجسام سنگین تر و دیگر ناخالصی ها مجددا در این قسمت نیز فیلتر شوند.

در واحد تولید خمیر بعضی مواد شیمیایی مانند سولفات آلون و رزین جهت بوجود آمدن استحکام و قدرت بیشتر کاغذ همچنین حالت water proof تقریبی کاغذها نیز اضافه می شود یا نشاسته جهت استحکام و بهتر چسبیدن الیاف کاغذ.

فاز بعدی واحد خمیرسازی سرندها هستند که بوسیله ارتعاشات ناخالصی های سبک مانند یونولیت ها که در مرحله قبلی جدا نشده و در خمیر باقی مانده اند.

محصول به دست آمده پس از طی مراحل ذکر شده وارد مخزن های بتنی بنام چست می گردد.

در این مخازن بتنی خمیر توسط همزن هایی بنام اجیکتیتور عملیات نهایی یکسان سازی و یکنواختی خمیر کاغذ انجام می گیرد. لازم به توضیح است کیفیت خمیر حاصله در واحد خمیر سازی تا حد زیادی مربوط به کیفیت ضایعات مورد استفاده می باشد و هر چه کیفیت و جنس ضایعات استفاده شده خوب باشد خمیر و کاغذ بدست آمده نیز دارای کیفیت خواهد شد. در واقع در مراحل ذکر ده هر چه از ورود ناخالصی ها به داخل خمیر بیشتر و بهتر جلوگیری شود کارتن به صورت یکنواخت و درست در آب حل می شود. در این صورت محصول نهایی بدست آمدذه که همان کاغذ می باشد بسیار بهتر خواهد بود. ضایعات کارتن پس از گذراندن مراحل تولید خمیر بوسیله پمپ ها و لوله های انتقال خمیر به داخل سالن تولید کاغذ پمپ می شوند و در ابتدا وارد هدباکس در ماشینکاغذسازی می شوند. یعنی در لحظه خروج خمیر از تمام نقاط هر باکس خمیر با یک فشار یکنواخت و یکسان خارج می شود تا ضخامت یا همان گراماژ کاغذ در تمام سطح کاغذ یکنواخت باشد.

هر گونه اشکال و خلل در این خصوصیت هر باکس باعث بوجود آمدن عدم یکنواختی در گراماژ و ضخامت کاغذ خواهد شد.

کار دیگر هدباکس تنظیم جهت میزان ضخامت یا گراماژ کاغذ می باشد. یعنی هر چقدر دریچه ها و تیغه های خروجی خمیر از هد باکس باز تر باشند ضخامت بیشتر از خمیر روی میز فوردینییر یا توری های آب گیری می ریزد. و متعاقب آن کاغذ ضخیم تری با گراماژ بالاتر تولید خواهد شد.

در این ماشین کنترل ولوها کار یکنواختی خمیر را در تمام سطوح کاغذ را اتمام می دهند.

که هر چه سرعت خط تولید بالاتر بوده و هدباکس با میزان قبلی خود کار تزریق خمیر را انجام دهد. ضخامت کاغذ کمتر خواهد شد و کاغذ به دست آمده گراماژ پایین تری خواهد داشت. و بالعکس اگر سرعت خطی ماشین کاغذ پایین تر بیاید در حالی که تغییری در نحوه تغذیه خمیر توسط هدباکس صورت گیرد کاغذ با ضخامت بیشتر و گراماژ بالاتر (گرم در هر متر مربع کاغذ) خواهد شد.

و در مجموع هدباکس تعیین کننده گراماژ کاغذهاست و بسیار اهمیت دارد چون اشکال در این یونیت و عدم انجام وظیفه درست این ماشین می تواند یکی از اصولی ترین ایرادها را در کاغذ بوجود آورد و عدم یکنواختی در گراماژ کاغذهاست.

در میز فوردینیر یا همان توری های اولیه کار آب گیری خمیر کاغذ صورت می گیرد به نحوی که در حال حرکت به سمت جلو هستند از زیر توسط ساکشن باکس ها و قدرت ساکشن فن ها با قدرت زیادی مکیده شده و آب داخل خمیر را تا مقدار بسیار زیادی از آن می گیرد.

و باعث می شود خمیر شکل اولیه کاغذ را به خود بگیرد. مکش هوا توسط ساکشن فن ها نیز در این یونیت می بایستی یکنواخت باشد تا درصد آب گرفته شده در تمام سطوح خمیر و در نهایت کاغذ یکسسان باشد تا در نهایت کاغذ بدست آمده دارای رطوبت یکنواخت و یکسانی در تمام سطوح خود باشد. در ماشین های پرس آب گیری آب کاغذ شکل گرفته در میز فوردینیر توسط فشار غلطک های پرس انجام می گیرد. بدین صورت که خمیر کاغذ که در توری های آب گیری میزان زیادی از آب خود را از دست داده و تقریباً فرم اولیه کاغذ را به خود گرفته است. بوسیله پتو و غلطک های راهنما از طوری جدا شده و در میان غلطک های پرس آبگیری قرار می گیرد این مرحله از حساس ترین مراحل در ماشین کاغذسازی است. و با ظرافت خاصی صورت می گیرد و تناسب سرعت در این قسمت بسیار اهمیت دارد.

و نیز سلامت غلطک ها و یکنواخت وارد آوردن فشار به کاغذ شکل گرفته نیز در یکنواختی میزان رطوبت کاغذ بسیار اهمیت دارد. و هر گونه تغییر ضخامت در این غلطک ها و عدم دقت در آن می تواند منجر به عدم تعادل رطوبت در سطوح مختلف کاغذ در عرض کاغذ باشد. محصول بدست آمده پس از عبور از مراحل قبل وارد خشک کن ها می گردد.

که شامل تعداد زیادی سیلندر پری هیتر و همچنین پتو یا فلت جهت هدایت و چسباندن کاغذ به سیلندرها و گرفتن بخار حاصل از تماس کاغذ مرطوب با سیلندرهای حرارت می باشد. در این قسمت نیز سلامت و ریگلاژ درست پتو و یکنواخت بودن فشار پتو در تمام سطوح کاغذ عبور کننده از خود می تواند به یکنواختی در رطوبت کاغذ در تمام سطوح آن کمک نماید. و باید بدانیم هر چقدر سرعت خط تولید بالاتر برود کاغذ مرطوب تری خواهیم داشت. چون خمیر کاغذ در عبور از مسیر حرارت سیلندرها فرصت کمتری برای از دست دادن رطوبت خود دارد. و بالعکس هر چقدر سرعت ماشین پایین تر بیاید کاغذ رطوبت بیشتری از دست می دهد به لحاظ اینکه فرصت بیشتری جهت تماس با سیلندرهای حرارت پیدا می کند.

پس از عبور از مراحل قبل کاغذشکل نهایی خود را با درصد رطوبت لازم به خود گرفته است و بر روی اسپول های مخصوص در ابتدا در وایندر کلاف بندی می شود.

و بعد وارد مرحله نهایی جهت پیچیده شدن نهایی و گرفتن لبه های اضافی پس از یکنواخت شدن لبه ها و برش آنها توسط تیغه های برش مجددا رول به رول شده و از یک سمت رول باز شده و از سمت دیگر بصورت نهایی پیچیده می شود. لوله های کاغذی فشرده شده (لوله کر یا ته رول) که کاغذ را بدور آن می پیچند. ته رول یا لوله کر مینامند.

و از دیگر کارهایی که در پیچیدن نهایی کاغذ در ری وایندر انجام می گیرد چسباندن پارگی های احتمالی موجود در کاغذ می باشدکه اگر این کار با دقت و درست انجام نشود در کارخانه های تولید ورق کارتن که رول کاغذ مصرف می شود باعث توقف خط تولید و بروز ضایعات می گردد. و نیز این پارگی ها بعد از چسبانیده شدن توسط چسب های کاغذی در قطر رول علامت گذاری می شوند. تا اپراتورهای خطوط تولید ورق کارتن از آن مطلع باشند و در مصرف کاغذ دچار مشکل نشوند.

در مجموع یکنواختی عامل بسیار مهم و موثر در تولید کاغذ می باشد چه این یکنواختی در رطوبت و یا در گراماژ و یا ... باشد. اگر کاغذ دارای یکنواختی در رطوبت و گراماژ در تمام سطح خود نباشد دارای کیفیت لازم نیست و می تواند باعث بروز اشکالاتی در خطوط ورق کارتن گردد.

نحوه نگهداری از کاغذهای بازیافت در انبارهای رول و حین حمل و نقل بسیار مهم می باشد چون این گونه از کاغذها به اندازه کرافت ها و کاغذهای فلوتینگ ساخته شده با خمیر چوب از قدرت و استحکام برخوردار نیستند و بوجود آمدن پارگی در آنها که حاصل بی احتیاطی و عدم دقت راننده لیفتراک ها و ... می تواند باشد.

باعث ایجاد ضایعات زیادی خواهد شد و نیز اگر چیدمان آنها به مدت طولانی و نادرست در انبارها صورت گیرد باعث لنگ شدن رول و در نهایت باعث پاره شدن مکرر آنها در زمان تولید خواهد شد.

لازم به توضیح می باشد روش درست و صحیح چیدمان رول های کاغذ در انبارها بصورت ایستاده می باشد. تا فرم اصلی خود را از دست ندهند و لنگ نشود و توسط لیفتراک های بغل کن نیز نمی بایستی بسیار با فشار زیاد گرفته شوند تا فرم اصلی را از دست ندهند و یا اینکه به صورت خوابیده چیده شوند برای مدت بسیار طولانی در این حالت نمانند و سریع تر مصرف شوند و تعداد رول های زیرین آسیب کمتری ببینند.

منبع: ماهنامه صنایع چاپ و بسته بندی فروردین و اردیبهشت 97

 

امتیاز به مقاله :